Historiek

Begin 1981 stichtten enkele fanatieke hondenpastoors onze vereniging de:

JACHTGEBRUIKSHONDEN VERENIGING ANTWERPEN

Het doel van deze dynamische vereniging is het bevorderen en stimuleren van de RASHOND in de jagerij. Het werd namelijk hoog tijd dat onze jagers begrepen dat zij zonder goede afgerichte jachthond NIET aan weidelijk jagen konden doen.

Eigenaars met honden ZONDER officiële stamboom kunnen GEEN lid worden van onze vereniging.

Waarom een “RASHOND” en niet een kruising tussen Bobby en Pukkie? Elk ras heeft zo zijn eigen bepaalde eigenschappen, kwaliteiten en hebbigheden. Voor elke biotoop, voor elke soort en vorm van jacht bestaan er ook in de jachthondenwereld specialisten

Zijn kwaliteiten blijven behouden door in hetzelfde ras te blijven en daar verder in door te fokken met waardevolle fokdieren. Alle lukrake kruisingen kunnen dan wel af en toe een goede jachthond voortbrengen, maar meer ook niet. Wij doen aan rasverbetering en niet aan vermeerdering. Dit kan echter alleen maar door te fokken met “raszuivere” en vooral “geselecteerde” jachthonden.

Geselecteerd op zijn werkcapaciteiten, zonder het rastype en de rasstandaard, het uiterlijke, uit het oog te verliezen.

Werking

De vereniging tracht de eigenaars van een jachthond te helpen bij de opleiding van hun trouwe vriend. Daartoe worden trainingen georganiseerd voor de leden. Verder wordt ook een groot terrein beschikbaar gesteld waar de jachthondeigenaar de kans krijgt om op een veilige manier zijn hond of honden te trainen in de meeste aspecten die belangrijk zijn voor de jacht, inclusief vele mogelijkheden voor watertraining. Dit terrein is gelegen in de Antwerpse Kempen.